Waarom Nederlands woningvastgoed zo in trek is

14 dec

Winkels, kantoren, opslagplaatsen: als vastgoedbelegger heb je de markt voor het uitkiezen. Maar waarom zou je voor een exotische investering kiezen, als je ook dichtbij huis kunt beleggen in iets dat je heel goed kent?

Als belegger kan je haast niet om de vastgoedsector heen. Wist je dat veel pensioenfondsen tot wel 10% van hun hele vermogen in onroerend goed hebben zitten? Dat kan van alles zijn: kantoren in Tokyo, winkels in Toronto en appartementen in Rio de Janeiro. Bovendien zouden ze mogelijk nog veel meer in vastgoed beleggen, als ze niet aan allerlei strenge regels moesten voldoen. Daar heeft een particuliere belegger niet mee te maken. Aan de andere kant is het wel een stuk lastiger om je weg te vinden op de vastgoedmarkt.

Beleg in iets dat je kent
De kans is groot dat je weinig afweet van alles wat er gebeurt in een stad honderden of zelfs duizenden kilometers verderop. Bovendien krijg je dan ook te maken met wisselkoersverschillen en andere zaken. In plaats van in het kielzog van grote pensioenfondsen heel avontuurlijk te gaan beleggen, kan je je geld ook stoppen in iets wat je goed kent en overal om je heen ziet: Nederlandse woningen.

Veel ervaring
Een partij die veel ervaring op deze markt heeft, is Ferax Vastgoed. Het bedrijf richt zich op het aanbieden van woonruimte aan studenten en andere groepen die vaak niet voldoende geld hebben voor een eigen woning. Ferax koopt bijvoorbeeld oudere appartementen op en geeft ze een renovatiebeurt. Bij een ander project worden leegstaande winkels omgebouwd tot nieuwe appartementen. Behalve woningzoekenden, kunnen ook beleggers daarvan profiteren.

Vastgoedbeleggen vanaf €1.000
Als particuliere belegger kan je al met een bedrag vanaf €1.000 investeren in obligaties van Ferax. Je ontvangt dan een vaste rente, die wordt betaald uit de verhuuropbrengsten. Voor wie een groter bedrag belegt, komt daar ook nog een deel van de jaarlijkse winst en de winst bij verkoop van het pand bovenop. En je draagt bovendien bij aan het scheppen van een kans voor mensen die buiten de boot dreigen te vallen op de Nederlandse woningmarkt.